De les

De piano- en orgellessen aan kinderen en volwassenen, beginners en gevorderden worden door Peter Rigter gegeven.

Iedere leerling vraagt een eigen aanpak. Een persoonlijke benadering is daarom ook zijn uitgangspunt. Het is zeer belangrijk dat een ieder vrij en vooral met plezier kan musiceren op z'n eigen niveau.

Allerei aspecten van het musiceren komen in de les aan de orde, welk thuis bij het studeren thuis verder geoefend dienen te worden. Een grote zelfwerkzaamheid van de leerling is dus zeer belangrijk.

Er wordt dan ook veel aandacht geschonken aan efficiente studiemethoden, zodat de thuisstudie een verlengstuk wordt van de les en andersom. De juiste aanpak maakt het studeren plezierig en leidt bovendien tot snelle en vooral goede resultaten. Veel van onze leerlingen musiceren dan ook op een goed niveau, ondanks drukke werkzaamheden en sociale verplichtingen.

De techniek

Bij het pianospelen (musiceren) spelen niet alleen de vingers de een rol, maar zeker ook de oren.

Om een goede pianist te worden moet je kritisch leren luisteren naar je eigen spel. Daarom wordt er d.m.v. gehoorstraining veel aandacht besteed aan de musicale bewustwording van de leerlingen.

Horen is nog geen luisteren.

De manier bij uitstek om het gehoor te ontwikkelen en muzikaal te prikkelen is improvisatie. Het is een uitdaging om met de leerlingen te werken aan deze spontane manier van muziek maken.

En wat de vingers, polsen en armen betreft: een ontspannen gebruik van de spieren is absoluut noodzakelijk om tot een goed technisch resultaat te komen. Bij het aanleren van de diverse "speelmanieren" zijn de houding en ademhaling natuurlijk ook van groot belang. Alle technische aspecten zullen bijna ongemerkt op een speelse manier de revue passeren. Alle nieuw geleerde speltechnieken zullen onmiddellijk toegepast worden in de te spelen literatuur.

Met andere woorden: We gaan direct op een leuke manier met muziek aan de slag.

Licht of klassiek

Ik denk dat voor het (technisch) goed spelen van lichte muziek een klassieke basis noodzakelijk is.

Toch is het in het beginonderwijs al mogelijk zowel klassieke als "lichte" muziek te spelen. Tegenwoordig kun je op ieder niveau in alle stijlen spelen: Klassiek, pop, jazz, blues enz. Op deze wijze kun je zeer eenvoudig de overeenkomsten en tegenstellingen in de schrijfwijzen van de verschillende componisten ontdekken.

Snel zal dan blijken dat Bach, Mozart, Beethoven en Schumann niet zo ontoegankelijk zijn als je misschien dacht, maar je zelfs mogelijk kunnen verrassen. Of hebben je hedendaagse favoriet wellicht wel "iets klassieks". Een spannende ontdekkingsreis.

Ik geef les in mijn eigenstudio waar een schitterende vleugel staat: een Yamaha C3. Zo'n instrument geeft een extra dimensie aan de les.

Heeft deze pagina uw nieuwsgierigheid aangewakkerd? Mail mij dan voor aanvullende informatie of een lesafspraak middels de contactpagina.