Over Manon

De zanglessen worden gegeven door manon Robert.

Manon begon haar zangcarrière op 6-jarige leeftijd bij kinderkoor "De damrakkertjes". Op 17-jarige leeftijd richte zij zelf een kinderkoor op dat studeerde in de woonkeuken van haar ouders. Ze begeleide de kinderen zelf op gitaar en trad met de kinderen regelmatig op in ziekenhuizen en ouderencentra.

Van 1974 tot 1991 was zij werkzaam in het basisondderwijs als docent lichamelijke opvoeding en muzikale vorming. Van 1991 tot 2005 gaf zij les aan een school voor Voorgezet Speciaal Onderwijs als mentor, lerares algemene vakken en muzikale vorming.

De opleiding tot zangpedagoge volgde zij aan de Schumann Akademie; Hogeschool muziekvakopleiding in deeltijd, o.a. bij Cora Peeters. Voor het hoofdvak klassieke zang studeerde ze bij Elena Vink. In 2006 sloot ze met goed gevolg het eindexamen zang af.

Na het examen volgde ze verschillende masterclasses, o.a. bij Cathrine Sadolin, Alberto ter Doest, Anja Blom en Kerry Obert. Ook volgde zij de cursus "Complete Vocal Technique" van Cathrine Sadolin.

Met name het "Estill Voice Training System (EVTS)" heeft haar belangstelling. Ze volgde Level one & two alsmede verschillende korte cursussen zoals: EVTS en pop, - klassieke muziek, - musical.

Lesgeven is haar passie.

De les

De zanglessen worden individueel gegeven in een ontspannen sfeer waarbij het plezier in zingen centraal staat. De duur van de les is 1 uur. Het eerste gedeelte van de les wordt besteed aan het leren van technische vaardigheden. Zangtechnieken die nodig zijn voor gezond stemgebruik en het ontwikkelen van de zangstem Zoals:

  • Ademondersteuning
  • Lichaamshouding (je bent te slotte je eigen instrument)
  • Resonans
  • Articulatie / dictie
  • Dynamiek - Stembereik
  • Registerbalans
  • Legato zingen
  • Klankkleur

Ik maak gebruik van technieken uit de belcanto, de klassieke zangtechniek, maar ook uit de "Complete Voice Technique" van Sadolin en de nieuwste amerikaanse techniek EVTS (Estill Voice Training System).

Vervolgens werken we aan repertoire. Naast stemcoaching besteed ik ook veel aandacht aan het opbouwen van een breed repertoire. Het liefst breng ik iedere leerling in aanraking met verschillende stijlen zoals: pop, musical, oratorium, opera en het klassieke lied. Natuurlijk werken we dan niet alleen aan techniek en interpretatie, maar ook aan podiumpresentatie.

Voor koorzangers bestaat er de mogelijkheid om hun koorpartijen te behandelen.

Mede door mijn werkzaamheden in het Voortgezet Speciaal Onderwijs heb ik grote affiniteit met betrekking tot zaken als: faalangst en dyslexie.

Estill Voice Training System

De EVTS is een op wetenschappelijkonderzoek gebaseerde benadering van stemgebruik. Door de afzonderlijke onderdelen van het instrument (de Stem) te leren beheersen en verschillende instellingen te combineren, kan ieder soort stemgeluid op een gezonde manier met EVTS aangeleerd worden.

De belangrijkste elementen van de zangtechniek zijn omgezet naar eenvoudig uit te voeren oefeningen, waarbij direct merkbaar resultaat wordt bereikt. Door de combinatie van deze technieken ontstaat een eigen "sound". Hoe wil je zelf klinken. Dit kun je dan uitstekend aanpassen aan het repertoire wat je zingt. Klassiek, musical, pop, opera, country ect.